Jakimi metodami odróżnić dobre kawy, od tych niewartych naszej uwagi?

Najczęściej, kiedy sięgamy po kawę ze sklepowej półki sprawdzamy jakie jest jej zastosowanie oraz jakiego jest ona gatunku, a nie są to najważniejsze aspekty. Najistotniejsze jest bowiem to, jaką kawa charakteryzuje się jakością. Nie mając pojęcia o kawie, bardzo ciężko jest nam ocenić to, która kawa jest tą najwyższej jakości, a która tylko kawę przypomina. Należy być jednak świadomym, że wystarczy tylko przyjrzeć się ziarnom i przeczytać etykietkę, a zadanie to okaże się o wiele prostsze. Poniżej, udzielamy kilku porad, które znacznie ułatwią nam odróżnienie dobrej kawy od złej.

Etykietka prawdę nam powie…

Oczywiście można wymienić to, czym charakteryzują się dobre kawy, jednak nawet te najlepsze jeśli minie ich termin przydatności, nie będą budziły zachwytu swym smakiem i aromatem, kiedy trafią do naszej filiżanki. Istotna okazuje się być data wypalenia. Patrząc na ten aspekt, sprawnie ocenimy czy mamy do czynienia ze świeżym produktem. Producenci kaw na etykietach swoich produktów podają nawet dwuletni okres przydatności, a warto wiedzieć, że jedynie do trzech miesięcy od momentu wypalenia, najlepsze kawy zachowują swoje najlepsze walory i właściwości.

Zwróćmy uwagę na pochodzenie ziaren kawy…

Producenci kaw najwyższej jakości, bardzo chętnie przekazują nam niezliczoną ilość informacji na temat pochodzenia ziaren kawy, które oferują klientom. Bez wątpienia, to bardzo cenna wiedza dla każdego z nas. Doceńmy fakt, jeśli mamy szansę dowiedzieć się co nieco o gatunku kawy, ale też o kraju, z którego została wyeksportowana. Należy mieć na uwadze również inne istotne dane, a będzie to m.in. wysokość upraw, region, profil smakowy, a także sposób obróbki. Koniecznie o tym pamiętajmy, kiedy będziemy wybierać kawę do biura lub do swojego domu.

Wygląd ziaren kawy, jako bardzo istotny aspekt

Wcale nie trzeba próbować kawy, aby ocenić jej jakość – wystarczy już nam wygląd jej ziaren. Powinny mieć one równomierne wypalenie odpowiedniego stopnia, a także regularny kształt. Pamiętajmy, że jeśli spotkamy ziarna, które są niemal czarne, może to oznaczać, że producent próbował w ten sposób ukryć jej defekty. Wybierając kawę do firmy, unikajmy opisanych wyżej przypadków.

Nie zapominajmy także tym, jak istotny jest zapach. Mocny aromat ziaren, oznacza wysoką jakość. Kiedy otworzymy opakowanie, w całe pomieszczenie powinno zostać wypełnione intensywnym aromatem. Co jeśli tak się nie dzieje? Mamy po prostu do czynienia, z kawą słabej jakości.

Smak i aromat, czyli to co w kawie jest najważniejsze

Nie da się ukryć, że to smak i aromat ostatecznie świadczy o jakości kawy. Te najlepsze zatem, zaoferują nam bardzo bogate walory smakowe. Najlepiej, kiedy smak rozwija się etapami, po czym pozostawia nam w ustach specyficzny posmak. Płaski i krótko utrzymujący się smak to coś czego w kawie nie chcemy. Z drugiej strony, skrajnie intensywny smak również nie świadczy dobrze o danych ziarnach i zaparzonym z niego napoju. Balans między kwasowością, goryczą i słodkością to coś, co charakteryzuje dobry smak i aromat kawy. Nie oszukujmy się jednak, że będziemy potrafili wyczuć poszczególny nuty smakowe różnych aromatów, gdyż dokonają tego tylko prawdziwi smakosze. Natomiast bez większych problemów poradzimy sobie ze zidentyfikowaniem defektów i niechcianych smolistych i zwęglonych aromatów.